Erfaringer fra skriftlig eksamen i grunnskolen 2025 - hva gjorde vi annerledes i år?
May 24, 2025
Eksamensuka 2025 er over – og denne gangen satt jeg igjen med en følelse jeg sjelden har hatt etter en slik uke: ro. Og ikke bare ro, men også stolthet. For en forskjell fra fjoråret! Det ble en uke fylt av kontroll, struktur og gode opplevelser – både for elevene og oss lærere.
Dette er jo det vi drømmer om, ikke sant? At eksamen skal bli en arena for trygghet og mestring. At elevene får vise hva de faktisk kan, uten å snuble i tekniske hindre eller dårlig forberedelse.
For etter fjorårets eksamenskaos, der jeg løp beina av meg for å slukke branner, visste jeg én ting: Dette skulle vi få til bedre neste gang. Jeg bestemte meg der og da: Dette må vi gjøre noe med.
Så jeg ga trinnet som hadde hatt eksamen om å gjøre en grundig evaluering. Hva funket? Hva funket ikke? Jeg lagde min egen liste også – og det ble utgangspunktet for februarinnholdet i medlemsportalen. Hvis vi ikke tør å evaluere og se på hva som ikke fungerte, vil vi heller aldri bli bedre. 🤷🏻♀️
Her er endringene vi gjorde i år:
1. Forberedelse, forberedelse, forberedelse
Vi brukte god tid i forkant, og elevene ble grundig informert. Vi snakket bl.a. med elevene om hvordan lagring fungerer når man er på stengt nett, at man må lagre manuelt og ofte, hvordan man fjerner forfatter i Word, og hvordan man lagrer dokumentet som PDF. Dette gjorde elevene godt forberedt og teknisk trygge. Vi ryddet på PC-en, avinstallerte programmer de ikke trengte, sørget for at harddisken hadde minst 10GB lagringsplass, og fikk byttet inn PC-er som var trege og fungerte dårlig.
2. En dag med teknisk flyt – og ro i rommet
Selvfølgelig er det noe høytidelig ved selve eksamensdagen – elevene kjenner alvoret og skjerper seg. Men det som virkelig gjorde denne dagen rolig, var at det tekniske fungerte. Når alt er på plass, slipper både elever og lærere å bekymre seg for annet enn det faglige. PC-er virket, hjelpemidlene fungerte, og elevene kunne fokusere på oppgaven. Det var en god stemning i eksamenslokalet, og den roen skyldtes først og fremst at vi unngikk teknisk trøbbel.
Til og med Lingdys fungerte som det skulle. Én elev testet innlesing for aller første gang og ble rett og slett euforisk over hvor mye tekst hen fikk skrevet. Ordbøker og UDIR sine sider fungerte uten problemer – bra jobbet av de ansvarlige instansene! Man kan godt si at "det skulle bare mangle", men samtidig så er det aldri så mange på disse sidene som akkurat i dag, så det er vanskelig å forutse "påkjenningen" dette har på systemet. Så kudos, og vel gjennomført! 👏🏻
Det eneste tekniske "problemet" som dukket opp, var at noen PDF-filer hadde fått feil ikon, som Chrome, Opera eller Word. Men det løste vi enkelt ved å høyreklikke, gå til detaljer og sjekke filtypen. Står det ".pdf", så er det en PDF. Null stress – og eksamensansvarlig dobbeltsjekket filene som var levert, før elevene fikk gå. Vi noterer det til neste år, slik at alle vaktene vet hva de skal se etter.
3. Oversikt på dørene
For elevene som satt på eget rom, gjorde en lærer en liten, men genial endring: Han hang opp en liste på de ulike dørene. Der skrev vi lærerne ned når vi hadde vært inne, slik at vi unngikk å gå inn unødvendig mange ganger. Det ga en mer forutsigbar ramme for elevene, og oss lærere trygghet på at vi ikke forstyrret mer enn nødvendig.
4. Bruk av medlemsportalen
Og ja – vi brukte lista fra medlemsportalen flittig. Den var gull verdt. For når du først har laget et system, og det fungerer – da kjenner du på følelsen av at det faktisk nytter å gjøre en innsats. Det er akkurat det medlemsportalen handler om: Lær deg noe ordentlig, og få det igjen i bøtter og spann.
Det er fortsatt en stund til neste års eksamen, men tro meg: Det er nå du bør begynne. Ikke vent til uka før. Start forberedelsene systematisk, og bruk verktøyene som er laget for nettopp dette.
👉 Er du nysgjerrig på hva som lå i februarinnholdet vi brukte? Eller ønsker du deg en litt mindre stressende eksamensuke neste gang?
Ta en titt her: www.digitalskolering.no/medlemsportal
Lykke til videre med innspurten av skoleåret – og husk: evaluer og juster - og lær av andres erfaringer!
Hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du som lærer kan bli rågod på å bruke digitale verktøy i klasserommet, kan du sjekke ut medlemsportalen lærerIKT.